Info praktijklessen

Om met een personenwagen te mogen rijden heb je een rijbewijs B nodig. Enkel door te slagen voor een theoretisch en een praktisch examen, kan je je rijbewijs B behalen.

Met een rijbewijs B mag je:

  • Ten hoogste 8 personen vervoeren (excl bestuurder)
  • Een voertuig besturen met een maximale toegelaten massa van 3500kg
  • Mag je een aanhangwagen van max 750kg trekken of meer op voorwaarde dat het samenstel niet meer dan 3500kg is. (tip: Controleer ook de technische voorschriften van je auto.)

Om je voor te bereiden op het drukke verkeer en zo klaargestoomd te zijn voor je praktisch examen geloven wij in een hybride opleiding:  ’t is te zeggen, het aanleren van vaardigheden en technieken gebeurt door een professioneel lesgever en het inoefenen ervan gebeurt met een begeleider. Samen met één van onze ervaren lesgevers stippelen we dan verder voor jou het traject uit dat het beste bij jou past.

Je bent geslaagd voor je theorie. Wat nu?

Je hebt de keuze uit 3 trajecten:

Traject 1: Je kiest voor een doorgedreven opleiding(SOLO-opleiding).

Je hebt niemand die je kan begeleiden of je moet zo snel mogelijk alleen kunnen rijden of je gaat gewoon voor een allround-opleiding, dan is deze doorgedreven opleiding (SOLO-formule) voor jou ideaal.

Je volgt eerst 20u rijles waarin je ingewijd wordt in zoveel mogelijk facetten van het rijden met een wagen. De lessen starten op rustige wegen maar gaandeweg, op het tempo van jouw vorderingen, vorderen we naar complexere verkeerssituaties. Het volledige assortiment aan manoeuvres kan worden aangeleerd en uitgevoerd en je kan zelf ritten voorstellen. Na de 20u, en als je bekwaam bevonden wordt, krijg je het bekwaamheidsattest mee waardoor je het voorlopig rijbewijs van 18m kan halen op het gemeentehuis. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om tijdens je lessen een voorlopig rijbewijs 36 af te halen. Zodra je je bekwaamheidsattest  behaald hebt kan je dit dan omwisselen voor dat andere voorlopige rijbewijs waarmee je dan alleen kan verder oefenen. Vooraleer je examen kan afleggen moet je je voorlopig rijbewijs tenminste 3 maanden op zak hebben. Opgelet! Vanaf maart 2024 wordt de oefentijd verlengd naar 5 maand.

Traject 2: Je kiest voor een HYBRIDE opleiding.

Je kiest voor een basis gegeven door een lesgever en oefent alles verder in met een begeleider. Indien nodig kan je gedurende je stageperiode nog lessen nemen om specifieke onderdelen aan te leren. Denk maar aan manoeuvres, autosnelweg of druk stadsverkeer. Je kan opteren om twee begeleiders op je voorlopig rijbewijs te zetten maar belangrijk is natuurlijk wel dat deze begeleiders tijd voor jou kunnen vrijmaken. Het beste resultaat krijg je maar door alle vaardigheden intensief te oefenen.

Concreet: Je gaat naar het gemeentehuis en vraagt een voorlopig rijbewijs aan van 36 maanden en je geeft de naam van 1 of maximum 2 begeleiders op die dan op je voorlopig rijbewijs komen te staan. Die begeleiders moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen (Belg zijn, tenminste 8 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs B en de laatste 3 jaar geen verval van recht tot sturen hebben opgelopen). Vooraleer je examen kan afleggen moet je je voorlopig rijbewijs tenminste 3 maanden op zak hebben. Opgelet! Vanaf maart 2024 wordt de oefentijd verlengd naar 5 maand.

Traject 3: Ofwel kies je voor vrije begeleiding.

Je gaat naar het gemeentehuis en vraagt je voorlopig rijbewijs aan van 36 maanden. Op het gemeentehuis moet je ten minste 1 max. 2 begeleider(s) opgeven die de taak op zich gaan nemen om jou zo veilig mogelijk het verkeer in te leiden. Die begeleiders moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen (Belg zijn, tenminste 8 jaar in het bezit zijn van rijbewijs B en de laatste 3 jaar geen verval van recht tot sturen gehad hebben). Je moet tenminste 3 maanden rijden met je voorlopig rijbewijs zijn alvorens je een praktijkexamen mag afleggen op het examencentrum. Opgelet! Vanaf maart 2024 wordt de oefentijd verlengd naar 5 maand.

Schrijf je vandaag nog in

Behaal uw rijbewijs in een rijschool met scherpe prijzen en topservice!

Reviews

Lees wat onze klanten op Google over ons te zeggen hebben:

Zo blij dat met mijn keuze voor het Mobix-team! Ten eerste voor de toprijlessen ter voorbereiding van mijn examen. Maar vooral voor alle tips en tricks voor het levenslang verkeersveilig rijden. De leuke sfeer krijg je er zomaar bij! Speciale dank aan Tina en James!
Jolien
20 uren rijles gevolgd en ik heb niks anders dan goede ervaringen gehad! De lessen zijn allesomvattend, worden per les aangepast aan de leerlingen en geleidelijk opdagender gemaakt. Kari is uiterst vriendelijk en een zeer geduldige instructeur, en Paul uiteraard ook :D.
Tamas

Kwalitatieve lessen, aangepast aan de leerling.

De rijinstructeurs zijn vriendelijk, eerlijk, geduldig en laten je echt op je gemak voelen (ik ben de grootste stresskip ooit).

Ik heb niet veel vrije tijd, maar de mensen hier doen hun uiterste best om alles goed en z.s.m. in te plannen.

Bedankt voor alles!

Fleur

Het Mobix team is zeer aangenaam om les van te krijgen. Ze hebben mij heel rustig en op een vriendelijke manier geleerd hoe ik moet rijden. Ze staan altijd klaar om te helpen en geven je tips hoe je op een vlotte manier aan het verkeer kan deelnemen. Ik wil ze bedanken dat ze mij hebben voorberijdt om mijn examen goed te kunnen afleggen. Echt een TOP rijschool!!!! AANRADER!!!

Astrid